"Pomaga nam nie tyle pomoc przyjaciela, ile możność polegania na niej" Epikur (341-271 p.n.e.)

Zdrowy styl życia pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów

"Zdrowy styl życia pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów" to tytuł szkolenia połączonego ze spotkaniem jakie odbyło się 2 czerwca 2017 r. w warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia. Inicjatorem spotkania była Unia Stowarzyszeń Chorych na Łuszczycę a honorowy patronat objął Rzecznik Praw Pacjenta i Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Spotkanie obejmowało wykłady i warsztaty tematyczne prowadzone przez pracowników Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Mgr Paulina Gąsiewska przedstawiła, jak ważnym w życiu pacjentów chorych na łuszczycę jest stosowanie odpowiedniej diety w sposobie żywienia, która to może wzmagać chorobę lub ją powstrzymywać. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na spożywane produkty. We wszystkich jednak przypadkach, należy stosować zdrową dietę i pamiętać o tzw. piramidzie zdrowotnej oraz prowadzić aktywny tryb życia. Należy spożywać produkty jak najmniej przetworzone, w tym dużo warzyw owoców i ryb, a ograniczać tzw. czerwone mięso. Posiłki powinny być urozmaicone, z przewagą warzyw. Szczególnie polecane w zdrowej diecie są m.in.: szpinak, sałata, botwinka, koperek, pietruszka i jarmuż. Owoce powinny być spożywane w całości, również w postaci koktajli. Ogólną zasadą jest, że im bardziej owoc plami tym jest zdrowszy. Ważnym dla chorych na łuszczycę jest spożywanie produktów zawierających tłuszcze nienasycone Omega 3. Znajdziemy je m.in. w owocach morza i rybach. Tu należy pamiętać, że im są one tłustsze, tym korzystniej wpływają na nasz organizm. Ważnym jest też spożywanie produktów zawierających wapń, a więc m.in. mleko krowie, kozie, owcze oraz nasiona strączkowe. Duże znaczenie w łuszczycy ma też spożywanie produktów działających przeciwzapalnie i pozytywnie na cały organizm. Do takich roślin można zaliczyć m.in.: czosnek, cebulę, imbir oraz siemię lniane, cytryny, ciemny miód, oleje roślinne, (min. rzepakowy, lniany, z oliwek). Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, słodzonych napoi, słodyczy, słonych przekąsek, produktów typu instant. Bardzo ważnym nie tylko dla osób chorujących jest odpowiednia długość snu, aktywność fizyczna, a przede wszystkim unikanie stresu i stosowania technik radzenia sobie z nim.
Dr Ewa Rychlik przedstawiła metody oceny stanu odżywienia. Warto pamiętać, m.in. że klinicznymi objawami niedoboru składników odżywczych jest np: brak witaminy A - charakteryzujący się szorstką skórą, kurzą ślepotą, natomiast brak witaminy B2 powoduje stany zapalne skóry, błon śluzowych jamy ustnej, nosa, pękanie kącików ust. Ponadto stan odżywienia można ocenić również na podstawie badania składu ciała.
Dr Regina Wierzejska zaprezentowała, jakie informacje żywieniowe muszą być zawarte na etykietach produktów spożywczych i jak z nich korzystać, aby unikać sztucznych substancji i zbędnych konserwantów. Warto wiedzieć, że wielkość czcionki na opakowaniu musi wynosić minimum 1,2 mm. Z analizy rynku żywnościowego wynika, że interesy producentów żywności nie idą w parze z interesami konsumentów i zdrowia publicznego. Zgodnie z przepisami od 2015 r. obowiązuje zakaz słodzenia soków owocowych - wszystkie soki owocowe muszą być sprzedawane bez dodatku cukru. Powinniśmy też pamiętać, że nie wszystkie oleje roślinne są zdrowe. Niekorzystny wpływ na nasz organizm mają niektóre oleje tropikalne jak palmowy i kokosowy.
Dr Lucyna Pachocka oraz Magdalena Siuba - Strzelińska poinformowały zebranych o zasadach prawidłowego układania jadłospisów, tak aby posiłki dostarczały organizmowi odpowiednią ilość minerałów, witamin oraz innych niezbędnych składników, a ustrzegły przed nadmiernymi kaloriami. Układając jadłospis należy pamiętać, że w różnym wieku zapotrzebowanie energetyczne jest inne. Największe pomiędzy 31 a 50 rokiem życia. Prawidłowo skomponowany jadłospis, to taki, który zawiera w sobie wszystkie grupy produktów znajdujące się w piramidzie zdrowego żywienia i w odpowiednich ilościach, proporcjonalnie, pokrywających zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Posiłki nasze powinny być spożywane od 4 do 5 razy dziennie, co 3-4 godziny, a ostatni minimum trzy godziny przed snem. Należy spożywać co najmniej dwie duże szklanki „prawdziwego mleka”, które można zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem. Przy układaniu jadłospisu należy zaprojektować cztery razy w tygodniu chude mięso, dwa razy ryby i raz potrawę z nasion strączkowych. Należy unikać soli, alkoholu, który działa szkodliwie na wszystkie tkanki i narządy. Dla osób dorosłych polecane są oleje z oliwek, lnu oraz rzepakowy. Bardzo ważnym jest też, aby organizmowi dostarczać codziennie ok. 2 l wody.
W trakcie spotkania miały miejsce też warsztaty prawidłowego układania jadłospisów. Swoją wiedzą i praktyką podzieliły się osoby z warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Więcej informacji o wynikach badań i analiz Instytutu Żywności i Żywienia można znaleźć na stronie izz.waw.pl. Ponadto na stronach luszczycowezapaleniestawow.pl oraz facebook.com/UniaStowarzyszen/, i ncez.pl można znaleźć i zapoznać się z informacjami o ŁZS, dostępnych terapiach i postępowaniu w przebiegu choroby.
W spotkaniu uczestniczył członek Pomorskiego Stowarzyszenia Chorych na Łuszczycę FALA NADZIEI Kazimierz Kiżewski.