Dieta

Prawidłowa dieta w łuszczycy


Zdarza się, że traktujemy nasze ciała jak przedmioty, o które nie trzeba się troszczyć dopóki nie szwankują.
Przypomina to na przykład brak troski o wynajmowane mieszkanie lub o samochód,
do którego wystarczy lać benzynę oczekując, że będzie jeździł bez zarzutu.
Często jest tak, że chorując nie oszczędzamy środków, ani sił, by wyzdrowieć,
a kiedy jesteśmy zdrowi, trudno nam to wszystko zorganizować, aby zdrowie utrzymać.
Prawidłowe odżywianie się jest szczególnie istotne u osób chorujących na łuszczycę,
gdyż prawidłowa dieta może w istotny sposób wpływać na obraz choroby.

Częstym błędem, popełnianym przez osoby decydujące się na zmianę swoich nawyków
żywieniowych jest to, że zaczynają dietę, gdyż „muszą”.
Niestety jest to nie najlepsze podejście, gdyż koncentrując się na tym, co „tracimy”,
nasza motywacja bardzo szybko słabnie.
Chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe dobrze byłoby przekonać się, co jest dla nas
ważne i co przyniesie nam zysk,
czyli: po co przechodzimy na dietę i jakie będą z tego dla nas korzyści.
Ustalenie tych korzyści ułatwia utrzymanie mobilizacji do osiągnięcia celu.
W przeciwnym razie będziemy przypominać skazańca z więzienia z dość kiepskim kucharzem.

Jednym z bardziej istotnych elementów prawidłowej diety w łuszczycy jest
osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Popularne diety redukujące oparte na wyłączeniu całych grup żywnościowych nie są
wskazane, gdyż wywołują bunt i porzucenie diety.
Zdarza się, że nawet, jeśli stosując drakońskie diety osiągniemy prawidłowa masę ciała,
to w już w czasie diety będziemy sobie wyobrażać, co zjemy, gdy przestaną nas
obowiązywać „zakazy”.
Sytuacja osoby na diecie przypomina sprężynkę
– im bardziej ją skręcamy, tym bardziej się odegnie.
Dlatego też dążąc do prawidłowej masy ciała nie należy wyłączać grup pokarmowych i
potraktować dietę nie tylko jako okres tracenia zbędnych kilogramów,
lecz zdobywaniem wartościowych doświadczeń, które pozwalają lepiej poznać siebie i
dzięki temu żyć pełnią życia.

W prawidłowej diecie istotne jest rozpoczynanie dnia od śniadania jedzonego przed wyjściem z domu.
Inwestycja 10 minut rano w śniadanie zaoszczędzi nam godzin na siłowni.
Planując 4 – 5 posiłków dziennie uchronimy się od przypadkowego jedzenia i
wieczornego nadrabiania całodniowych zaległości.
Jedzenie raz, czy dwa razy dziennie wydatnie zwalnia metabolizm, powodując
magazynowanie energii.
Czasem bowiem o tyciu decyduje jedynie inne rozłożenie w czasie przyjmowanych
substancji odżywczych.

Badania określające role diety w łuszczycy udowodniły, że dieta redukująca,
niskotłuszczowa, a także bogata w kwasy omega 3 wywierają dobroczynny wpływ u
chorych na łuszczycę.
W przypadku odczuwania przez niektórych chorych dolegliwości po spożyciu pewnych
pokarmów, warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to być związane z
nietolerancją lub uczuleniem.
W takim przypadku konieczne będzie zrezygnowanie z tych potraw.

Tauryna wchodząca w skład napojów energetyzujących oraz tryptofan będący
składnikiem środków wspomagających odchudzanie dostępnych bez recepty u chorych na
łuszczycę może powodować zapalenia skórne, dlatego należy wykazywać szczególną
ostrożność w stosowaniu takich preparatów.
W zależności od sposobu leczenia u chorych na łuszczycę leczonych Cyklosporyną
niezmiernie istotne jest ograniczenie spożycia soli kuchennej, natomiast chorzy leczenie
MTX powinni stosować kwas foliowy w dawce przepisanej przez lekarza.

W diecie osób chorych na łuszczycę istotną rolę powinny odgrywać ryby morskie,
orzechy, ziarna i oliwa oraz oleje wysokiej jakości.
Niektóre przyprawy i owoce, jak kurkuma, czerwony pieprz, goździki, imbir, czosnek
także wywierają dobroczynny wpływ u osób chorych na łuszczycę.
Wśród produktów spożywczych szczególnie bogatych w kwasy omega 3 wymienia się
łososia, sardynki oraz makrelę.

Nie należy natomiast spożywać nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych
w tłuszczach zwierzęcych takich, jak smalec, tłuszczach utwardzonych
– margarynach, pokarmów smażonych i przetworzonych
– fast food, jajek i olejów roślinnych: sojowego i słonecznikowego.

RODZAJ ŻYWNOŚCI WSKAZANY
mięsoryby, drób, jagnięcinamięso czerwone, smażone i tłuste
owoce: wszystkie łączne ze spożywaniem cytrusów i zbóż
warzywa: wszystkie z wyjątkiem wymienionych w rubryce

zakazane tj. pomidory i ich pokrewne, białe ziemniaki, bakłażan, pieprz z wyjątkiem czarnego pieprzu, papryka
skrobia, ziarna, zboża, chleb pełnoziarnisty i zboża produkty o dużej zawartości cukru i skrobi, łącznie 2 lub więcej rodzajów skrobi w tym samym czasie
tłuszcze, produkty mleczne, ograniczone ilości beztłuszczowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych, solone i przetwarzane, zamienniki masła, margaryny
desery, owoceprodukty wysokotłuszczowe
napojewoda,soki owocowenapoje z wysoką zawartością fruktozy i / lub napoje sztuczne, alkohole

Posted In : ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *